TARTÓSÍTÓIPARI SZAKMUNKÁS KÉPZÉS
Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Tartósítóipari szakmunkás
Alkalmassági követelmények:
Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.
Szakmaleírás:
Ajánljuk Neked, ha érdeklődsz a zöldség-gyümölcsfeldolgozás és a hűtőipari feldolgozás iránt.
Élelmiszeripar szakmacsoport 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A zöldség-gyümölcsfeldolgozás, hűtőipari feldolgozás, hús- és készételgyártás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartása mellett.
Szakmai követelmények:
- alapanyagokat (zöldség, gyümölcs, húseredetű anyagok) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- zöldségkonzerveket gyártani,
- gyümölcskonzerveket/befőtteket, sűrítményeket készíteni,
- lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani,
- szárítmányokat készíteni,
- savanyúságokat készíteni,
- húskonzerveket (fél-és teljes) gyártani,
- készételkonzerveket gyártani,
- hőelvonással tartósított termékeket előállítani,
- munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.
