Tartósítóiparitermék-készítő


TOVÁBB A JELENTKEZÉSRE


Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar

A szakma megnevezése: Tartósítóiparitermék-készítő

A szakma azonosító száma: 4 0721 05 16

Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség


Alkalmassági követelmények:
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


Szakmaleírás:
A tartósító üzemekben szakmai felügyelet mellett végzi az élelmiszer alapanyagok minősítését, mennyiségi átvételét, osztályozását, feldolgozását, tartósítását, csomagolását, tárolását. A tartósítóiparitermék-készítők alkalmazzák a HACCP rendszer előírásait. Tartósítóműveleteket végez (sterilezés, pasztőrözés, fagyasztás, szárítás), hogy széles termékválasztékot tudjanak kínálni a fogyasztóknak a boltok polcain. Egyszerűbb gyártásközi vizsgálatokat végez. A termék előállítás szervezését, irányítását, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását végzi. Betartja a munka- és környezetvédelmi, valamint a higiéniai előírásokat.
A tartósítóiparitermék-készítő szakképesítéssel rendelkező képes a zöldséggyümölcsfeldolgozás, hűtőipari feldolgozás, hús- és készételgyártás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtására. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával betartásával és betartatásával végzi.

Szakmai követelmények:
- Alapanyagot mennyiségi és minőségi követelmények szerint átvesz, segédanyagokat szakosítottan tárol.
- Alapanyag előkészítő műveleteket (mosás, válogatás, magozás, hámozás) végez, a berendezéseket kezeli.
- Elvégzi a jellegformáló műveleteket (aprítás, szeletelés stb.) a késztermék ismeretében.
- Gyümölcsökből, zöldségekből félkésztermékeket gyárt.
- Zöldség, gyümölcskészítményeket gyárt.
- Húskonzerveket gyárt.
- Készételkonzerveket, bébiételeket, bébiitalokat gyárt.
- A termékek, csomagolások jelölését ellenőrzi.
- Gyártásközi ellenőrzést és késztermék vizsgálatokat végez.
- Felügyeli a gépek, berendezések szakszerű működtetését, tisztítási munkálatait.
- A higiéniai, minőségbiztosítási és a HACCP rendszer szabályokat munkája során megfelelően alkalmazza.
- Gyártási dokumentációt (nyomonkövetés, HACCP, gyártmánylapok) digitálisan vezet.
- Gyártással kapcsolatos alapvető szakmai számításokat végez.
- Saját élelmiszeripari vállalkozást működtet.

Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi Aszc Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

További részletes információkért kattintson ide!